Cara Merawat Ikan Cupang Agar Ekornya Tetap Indah

Daftarikan.com – Ikan betta merupakan salah satu ikan hiasan yang paling digemari penggemar ikan. Ikan ini mempunyai tarikan iaitu pada sirip dan ekornya yang panjang, apatah lagi dengan banyaknya varian warna pada ikan ini yang semakin menarik. Cara penjagaan ikan betta juga tidak terlalu sukar dan kosnya masih berpatutan.

Landak akan mula mengembangkan ekornya apabila mereka merasa terancam oleh musuh mereka atau sedang menjalin hubungan sulit. Bagi anda yang memelihara ikan ini, anda mesti tahu cara menjaganya agar ekornya kekal cantik. Semak cara memelihara ikan cupang untuk memastikan ia cantik di bawah.

 

Pilihan Sebelumnya

 

Untuk menjaga ikan betta, anda mesti memilih habitat yang sesuai. Ikan betta tidak perlu hidup dalam gambar, bekas kecil juga mencukupi untuk haiwan ini. Sekurang-kurangnya anda perlu memilih bekas ikan betta berdiameter 20x15x15 cm.

 

Pemeliharaan ikan hendaklah menggunakan air tawar, kerana air tawar mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan habitat semula jadi betta. Ikan betta mempunyai habitat semula jadi di sawah dan paya

Peringkat Memasukkan Betta Ke Dalam Bekas Baharu

 

Semasa menjaga ikan betta dalam bekas tanpa penutup, isi dengan air sehingga 40%. Ini bagi mengelakkan ikan betta terlepas dari bekas. Jangan keluarkan cupang dengan tangan anda kerana ini boleh merosakkan ekornya yang halus.

 

untuk memindahkan kumbang ke bekas baru bersama air dari bekas lama sekaligus. Ini untuk mengelakkan ekor betta dengan objek berbahaya.

 

Menjaga Kualiti Air

 

Cara untuk mengelakkan ikan betta daripada mati adalah dengan mengekalkan kualiti udara. Tukar air dalam bekas setiap beberapa hari, sekurang-kurangnya setiap 2 hari. jangan tukar air langsung, boleh campur air baru dengan air lama.

 

Atau jika anda ingin menggunakan air yang betul-betul segar, tunggu sehingga air mendap selama 3 jam kemudian masukkan ikan betta ke dalam air.

 

Masukkan Daun Ketapang

 

Rahsia yang menjadikan hornbeam cantik apabila di dalam bekas adalah dengan memasukkan daun ketapang. Anda boleh masukkan daun ketapang kering ke dalam bekas ikan betta. Nanti air dalam bekas akan menjadi kuning, tetapi itu tidak bermakna air itu kotor. Untuk mencari daun ketapang boleh didapati di kedai hiasan.

 

Beri Makanan Berkhasiat

 

Landak memerlukan makanan yang mempunyai nutrisi dan nutrisi yang baik. Adalah lebih baik untuk memberi makan ikan ini dengan makanan hidup daripada pelet. Cara menjaga ikan betta mengikut makanannya seperti kutu air, ulat sutera hingga nyamuk.

 

Terdapat juga peraturan untuk memberi burung enggang. Agar tidak keterlaluan dan mencemarkan air di dalam bekas, sebaiknya beri makan secara beransur-ansur. Beri makan betta pada waktu pagi dan petang dan elakkan pada waktu malam. Memberi makan pada waktu malam boleh mengganggu corak rehat ikan.

 

lakukan pengeringan bersama lebah

 

Bagaimana untuk mengekalkan peraduan kumbang supaya warna kumbang kekal cantik maka anda perlu mengeringkannya. Bukan sahaja sihat, mengeringkan burung enggang boleh menyebabkan bakteria dan kulat yang ada pada kulit dan bekasnya hilang. Pengeringan ini hanya boleh dilakukan pada waktu pagi dari jam 8 hingga 10 pagi.

 

Masa pengeringan adalah kira-kira 15 hingga 30 minit. apabila anda melihat pergerakan ikan betta mula panik apabila ia dijemur di bawah sinar matahari, maka segera alihkannya ke tempat yang teduh untuk berasa selesa semula.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga burung enggang yang ideal untuk memastikan ekornya cantik. Bagi penggemar udang galah yang sangat menyukai keindahan sirip dan ekornya, adalah penting untuk menggunakan kaedah di atas. Kongsikan artikel ini dengan rakan atau media sosial anda supaya maklumat ini berguna untuk ramai orang.